Werkweek Wilhelminaoord 2019

 

 

Dinsdag 8 januari

Op dinsdag 8 januari, waren we met de bus maar Wilhelminaoord gegaan, met onze spullen we waren op 11:30  uur aangekomen, de eerste dag gingen we naar het Mammoethuis en toen gingen we ook met iedereen kennismaken en een rondleiding  door de huizen van de steentijd en bronstijd. Toen gingen we naar het grote kamphuis, en toen gingen we naar onze kamers toe, alles klaar maken voor de nacht.

Vervolgens gingen we toen een wandeling maken, een soort van vierkant, en toen gingen we terug naar het kamphuis, en spelen op onze kamers,  en toen  gingen we nasi eten, en daarna gingen we Bingo spelen, en daarna  hadden we een halfuur om te tandenpoetsen en de douche, of nog zelfs in je kamer te praten of te spelen, en de volgende dag gingen we in de eetzaal ontbijten, en toen had je weer vrije tijd om te spelen !  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 9 januari  “prehistorische dag”

 

Juf Noor

Wij werden gewekt door de Teletubbies; dikke pret.

Na het ontbijt waren er diverse workshops: Mode en vuurpotjes maken, manden vlechten, leven als jager/verzamelaar en vuursteen bewerken.

Na de lunch brons gieten,  prehistorisch koken en wederom manden vlechten en leven als jager/verzamelaar.

Na de prehistorische maaltijd  in de vuurkeuken werd het smokkelspel gespeeld. Leraren tegen de leerlingen. Zonder zaklamp moesten fiches van A naar B worden gesmokkeld. Werd je door een leraar gespot – zeg maar beschenen met een zaklamp- dan moest je je fiche inleveren. 

Ondanks grote inzet van vooral meester Erik hebben de leerlingen met 96 tegen 92 gewonnen.

Er zijn veel mooie dingen gemaakt die dag en we hebben veel gelachen.

 

 

 

 

Melissa

Ik heb voor mode en koken gekozen. Met het koken hebben we op een houtvuur met hele lange koekenpannen  pannenkoeken gebakken, poedersuiker gemalen, groentesoep en appelmoes gemaakt. Kok Markheeft de kippenpoten gebraden. Bij het smokkelspel ben ik per ongeluk op het kerkhof terecht gekomen. Eng. 

 

Ik vond vuursteen bewerken en koken heel leuk. Bij het vuursteen bewerken hebben wapens  ( meester Henk noemt het gereedschappen) gemaakt, die ze ook in de prehistorie gebruikten. Ik heb een bijl en een pijl gemaakt. Bij het smokkelspel moesten we in het donker naar het bos. Ik liep tegen een boom aan en 1x kwam er een tak in mijn gezicht. Maar het was wel leuk.

 

 

 

Zeynep

Ik ging brons gieten. Daar heb ik in een mal van gips de vorm van een mesje gemaakt en veel later toen eindelijk het brons was gesmolten heeft meester Henk het brons in de mallen gegoten. Bij het jagen en verzamelen heb ik boog geschoten. We hebben ook muntthee gemaakt op een andere manier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jano

We moesten vuur meenemen en maakten een nieuw vuurtje. Het vuur werd warmer en warmer en maakte de stenen heel heet. Die gloeiend hete stenen legden wij in het muntwater. Ik heb dus geleerd hoe ik thee moet zetten in de prehistorie.

 

Ronnie

Wij hadden de grootste kamer. Helaas was er een vervelende haan die heel vroeg begon te kraaien.

 

Felicia

Ik heb gekookt op een prehistorische manier. Je moest eerst olie in de pan doen. De pannen waren erg lang en best zwaar. Voor de groentesoep hadden we wortels, lenteui bloemkool selderij en nog veel meer. We hebben ook een nachtspel gespeeld in het donker. Alleen de juffen en meesters hadden een zaklamp ( Gemeen hè?) Ik ben tegen een boom opgelopen, dat deed best wel pijn en ik liep wel 10x in de modder. Het was superleuk.

 

 

 

 

 

 

 

Miriantteley

We gingen die dag naar het prehistorische dorp Ik begon met mode en we kregen gekke kleren aan. Juf Noor heeft een heleboel foto’s van ons gemaakt. Daarna gingen we pottenbakken. En na de mode gingen we lunchen. Toen we klaar waren  met lunchen ging ik brons gieten. En ik heb een ketting gemaakt met mijn naam en na dat allemaal gingen we het smokkelspel spelen. Het smokkelspel was heel moeilijk. Sommige mensen gingen de verkeerde kant op en sommige kwamen terug met blauwe plekken.

 

Naomi

Woensdag hadden we de prehistorische dag.  We hadden bijvoorbeeld mode, koken, vuursteen bewerken. Ik heb manden vlechten en brons gieten gekozen. Ik heb bij het brons gieten een bijl gemaakt met mijn naam erop. We hadden groentesoep en panenkoeken en kippenpoten als avondeten. Dat hadden een paar kinderen gemaakt. Het was prehistorisch gekook. We gingen nog een avondspel spelen, dat heette het smokkelspel.  Ik liep samen met Zeynep en Lisa. Ik viel achterover tegen een boom. Het was een spel van kinderen tegen de meesters en juffen. Meester Ton was het begin en juf Noor het einde. Als je werd verlicht, moest je je fiche afgeven. Ik werd het meest verlicht door meester Erik en meester Jelle liet mij het meest schrikken.  Dat was super eng, maar grappig Wij hebben gewonnen met 96 punten tegen 92, maar 4 punten verschil scheelt niks. Ik sliep met Felicia, Zeynep, Serena, Esmeralda en Jasmine in de kamer. We werden wakker gemaakt door Teletubbie muziek.

 

Kort interview met Terence, Ben, Ian en Chris

Ik heb een mes met mijn naam erop. Heel uniek. Ik heb veel gelachen -Terence

Ik heb vuur gemaakt met een vuurboog en ik moest een veiligheidsbril op bij het vuursteen bewerken Vuursteen bewerken was best wel moeilijk. – Chris

 

Het eten was wel lekker, maar jammer dat de soep vegetarisch was. De kip was heel lekker. En stom dat ik geen tweede schep suiker heb gevraagd. Eten met je handen en soep drinken uit trechterbekers met houten lepels  – Ben

 

Met brons gieten kon je je eigen creatie maken. Een replica dat wel. Het vuur werd hooggehouden met blaasbalgen- Ian

 

Met jagen heeft Dirk het schaap vol in de kop geschoten. Gelukkig was het geen echt schaap. We hebben ook leren armbanden gemaakt. Theedrinken met een schelp!

Met het smokkelspel viel je best vaak. Meester Erik speelde vals; die deed zijn licht nooit uit. Meester Paul zei: “Ik ruik die kleine Mozaiekertjes”

 

Grootste teleurstelling die dag: het was te koud om te kanoën in die wiebelige uitgeholde boom. Dat kon Chris niet goed begrijpen………

 

 

 

 

Donderdag fietsdag 

 

Na het ontbijt met een heerlijk gekookt eitje hebben we ons warm aangekleed omdat de fietstocht op het programma stond.

Om 10 uur precies hebben we allemaal een mooie fiets uitgezocht. Er waren zelfs twee tandems mee. Juffrouw Noor reed mee in het busje om het verkeer te regelen en om de lunch en het drinken te verzorgen!!!

 

Onze eerste stop was op de boerderij. Daar hebben we pasgeboren kalfjes bekeken, de koeien gevoerd en gezien hoe de koeien worden gemolken. Ook de varkentjes en de gevlekte poes waren grappig om te zien.

 

 

 

Onze tweede stop was bij de kerk in Wapserveen. Daar vertelde onze gids Henk een mooi verhaal over de opbouw van de kerk en mochten zelfs twee kinderen de klok  luiden.

 

 

De derde stop was op de zandvlakte. Daar hebben we geluncht, warme chocolademelk gedronken en gezocht naar vuurstenen en kogels! Toen plotseling een groepje militairen langsliep hebben we een mooie foto gemaakt. Na al dat spelen in de kou, konden we gelukkig opwarmen bij ons zelfgemaakte vuurtje.  

 

 

 

 

De vierde stop was bij de hunebedden. Daar zijn we met z’n allen opgeklommen en hebben we een leuke groepsfoto gemaakt. We zijn daarna over een echt mountainbikeparcours terug naar het huis gereden. Daar mochten we even uitrusten tot we gingen dineren. De heerlijke frietjes en broodjes hamburger (van de boer) smaakten ons erg goed na deze lange en geslaagde dag!