Werkweek Wilhelminaoord 2017

 

Maandag 10 april

Normaal is het omgekeerd, maar dit jaar was de bus te laat en wij op tijd.

Zeker Revi, die stond er al om half 8. 

In no time waren alle tassen en koffers ingeladen en konden wij op weg naar Wilhelminaoord. Via Ypenburgh om de Notenkrakers op te halen en een korte plasstop in Nunspeet kwamen wij daar om een uur of twaalf  aan.

Nadat een ieder zich in en kamer had geïnstalleerd, kregen wij een rondleiding van Henk een rondleiding over het terrein en het prehistorische dorp. Daarna het bos in voor een pittige wandeling. Halverwege hebben we nog een kort spel gespeeld. Het was de bedoeling om stickers op de vuilniszakken te pakken die juf Isa en juf Luca droegen. Helaas waren die zo snel dat ze binnen 10 minuten bekaf waren. De partij van de dieren heeft met 2 stickers verschil gewonnen. Dat leverde weer extra “Vleuro’s” op.

Vleuro’s  kan je verdienen voor een ander helpen, goed gedrag, opdracht goed uitvoeren etc.  Op de laatste avond  kun je die Vleuro’s  gebruiken in het  “casino”.

Na de wandeling direct aanschuiven voor de eerste warme maaltijd: de nasi goreng van Mark, die er altijd ingaat als koek en een vlaflip als toetje.

Na het eten had de gymjuf van de Notenkraker een aantal spelen uitgezet tot het tijd was om naar het vuurhuis te gaan voor het verhaal van Wolf, een jongen die zo’n 5000 jaar geleden zo dom was om het vuur uit te laten gaan. En ja, in die tijd was dat iets vreselijks. Hoe dat afliep….vraag het aan uw kind.

De avond werd afgesloten met het “Rode draadspel” Hierbij moesten de kinderen elkaar uitdagen voor korte spelletjes. De winnaar van een spelletje mocht dan vooruitschuiven in de rij. Voor het Mozaïek best lastig, want wij waren met 16 en de Notenkrakers met 45 leerlingen! In het begin hoorde je vooral: “Wie is Jasper?, Hoe ziet Amy eruit? Wie is…?”

Tegen de tijd dat we gingen douchen hebben ze al veel, kinderen van de andere school leren kennen. Tot onze verbazing zijn ze redelijk snel in slaap gevallen. Kregen de juffen en meesters ook even rust..

 

Dinsdag 11 april

Ontbijt om 8 uur. Opstaan viel even tegen. Daarbij moest het Mozaïek eerder opstaan want wij hadden die dag corvee. Tafels dekken, afruimen en afwassen voor 69 personen is een pittige klus, maar gelukkig hebben alle 16 prima meegewerkt.

Na het ontbijt DE fietstocht. Het duurde wel even voordat iedereen een fiets had met het zadel op de goed hoogte, maar daarna gingen we in een hele lange rij achter Henk aan. Langs de vennetjes, de Hooglanders, de noodklok, de hunebedden, de biologische boerderij en niet te vergeten de zandvlakte, waar we geluncht hebben, vuurstenen hebben gezocht en onder toeziend oog van Henk vuur hebben leren maken. Op de terugweg hadden we een onverwachte fikse tegenwind. Gelukkig had meester Michel een E-bike en kon de achterblijvers die het zwaar hadden letterlijk een duwtje in de goede richting geven. Ze hebben allemaal die 35 km uitgereden en daar mogen ze best trots op zijn. De meesten waren bekaf bij terugkomst  Helaas moesten wij meteen aan de corvee….

Na een wederom smakelijke maaltijd hebben we het Zweeds loopspel gespeeld waarbij zij in het bos vragen moesten zoeken die betrekking hadden op allerlei zaken die ze eerder op de dag gezien of gehoord hadden. De dag werd afgesloten met het Mafkezenspel  een combinatie van het dieren geluidenspel en vossenjacht. Lekker spannend in het donkere bos met een zaklamp zoeken naar de verklede mafkezen (lees leraren).  Daarna gingen zonder protest naar bed. Hoe zou dat toch komen?

 

Woensdag 12 april

Opstaan was weer iets lastiger, maar gelukkig had de andere school corvee en konen wij “uitslapen”.

Na het ontbijt de workshops. Ieder kind kreeg 2 workshops waar zij dingen leerden maken en doen zoals de mensen in de prehistorie dat ook zo deden. Zoals:

Mode: hier werden verkleed als prehistorische boeren en jagers en is er een fotoshoot van hun gemaakt door Ien en die prachtige foto’s  hebben ze meegekregen, daarna hebben ze een lkeren tasje gemaakt en geleerd hoe armbanden kan knopen.

Vuursteen bewerken: hierbij hebben ze van Arjan geleerd hoe je vuursteen moet bewerken met een klopsteen tot een mes, bijl of pijl en hoe je die met behulp van een takeling – die wij op school al hadden geoefend – kan verbinden aan een stok.

Jagen in de prehistorie onder leiding van Monique, die ze heeft geleerd hoe je vuur maakt en thee zet, zonder ketel, en wat je erbij kan eten uit de natuur. En natuurlijk boogschieten.

Prehistorisch koken met Mark. Ze hebben groentesoep gemaakt en op een primitieve manier pannenkoeken gemaakt, kippenpoten gebraden en dat alles hebben wij ’s avonds lekker opgegeten met brood en een appeltje toe

Manden vlechten van wilgentenen met Marion

Brons gieten onder leiding van Henk. Hierbij konden zij bronzen mesjes bijlen of sieraden maken. Eerst moest natuurlijk het brons worden gesmolten en moesten ze de hele tijd met de blaasbalgen het vuur hoog houden. Ze moesten zelf een mal uitsnijden en – maakt u zich geen zorgen – Henk heeft de vloeibare brons erin gegoten. Dat is best een spectaculair gezicht in het donker.

Na de prehistorische maaltijd in het vuurhuis en boerderij. Soep in de trechterbekers en houten lepels en natuurlijk met de vingertjes, maar wel met hedendaagse servetten konden ze zich optutten voor de bonte avond. Ondertussen hebben de leerkrachten alle vleuro’s uitgeteld en konden ze aanvallen op de roulettetafels, de black Jack tafel, de eenden race ,het “hoger-lagerspel” en het dobbelspel. En dat hebben ze goed gedaan:  3 tafels zijn bankroet gespeeld. En daarna dansen, dansen, dansen……..en naar bed. Ik zal maar niet zeggen hoe laat.

 

Donderdag 13 april

O jee het opstaan was nu echt moeilijk, maar ik heb waterpistooltjes niet moeten gebruiken (jammer). Bij het ontbijt kregen ze nog 2 eieren: één gekookt en één van chocola. En ja, aan alle leuke dingen komt een einde, dus bedden afhalen koffers pakken, aanvegen en afscheid nemen in het Mamoethuis. Daar had Henk nog een kleine verrassing: de bijenles. Eén van de leerlingen kreeg een imkerpak aan en een pijp om de bijen uit te roken. De rest van de leerlingen zaten al weggedoken… voor niets, want de bijenkast was natuurlijk leeg. Gefopt! Als troost mochten ze van bijenwas een kaars maken en toen was het echt voorbij. Bus in en weer naar huis en o yes, weer mobieltjes terug. 

 

 

 

 

We denken dat de foto’s voor zichzelf spreken…. (als je erop klikt, zie je ze vergroot)