OVERSTAP PO-VO

Overstap naar VO

Organisatieoverstap SBO Het Mozaïek-VO

De schoolverlaters krijgen een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school.
Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Sinds vorig schooljaar gelden er nieuwe regels voor het schooladvies en de toelating tot het voortgezet onderwijs.
Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt.

Wat zijn de regels voor het schooladvies?
Het schooladvies van de basisschool dient uiterlijk 24 maart 2024 te worden vastgesteld. Dit schooladvies is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen: de middelbare school moet uw kind toelaten op het niveau van het schooladvies dat de leerkrachten en het zorgteam van het Mozaïek hebben gegeven.
Alle leerlingen maken de doorstroomtoets Route 8. De uitslag hiervan geldt als een tweede gegeven.

Eindtoets en schooladvies
Doet uw kind het beduidend beter op de eindtoets dan verwacht, dan zullen wij het advies heroverwegen. Onze school kan besluiten het advies naar boven bij te stellen. We zullen u altijd betrekken bij onze overwegingen. Als het advies naar boven wordt bijgesteld, moet uw kind op dit niveau worden toegelaten. De middelbare school mag uw kind dus niet weigeren, omdat er twijfel is of uw kind het niveau wel aankan. Het kan gebeuren dat er op de middelbare school van uw keuze geen plaats meer is op het nieuwe niveau. Dan kan uw kind wel worden geweigerd en zult u op zoek moeten gaan naar een andere school. Indien uw kind de eindtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.

Totstandkoming schooladvies
In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt. Op onze school werken wij met het CITO – leerlingvolgsysteem (LVS).
Behalve de toetsen van het CITO nemen wij ook methode gebonden toetsen, de Adit en doorstroomtoets Route 8 af.
De uitslagen van bovenstaande toetsen methode en het OPP van uw kind worden altijd besproken op de oudergesprekken.
Hierdoor heeft u goed zicht op het niveau van uw kind.

Eind oktober wordt de Adit afgenomen, mits u daarvoor toestemming heeft gegeven. Deze adaptieve test geeft inzicht in de cognitieve capaciteiten van uw kind
Adaptief wil zeggen dat de moeilijkheid van elke vraag wordt aangepast aan de vaardigheid van de leerling. Het systeem selecteert op basis van de beantwoording wat de vervolgvraag is. Juist beantwoorde vragen leiden tot moeilijkere vragen.
Alle gegevens worden besproken met de leerkracht, IB’er en orthopedagoog en zij komen samen tot een weloverwogen voorlopig schooladvies. Wellicht is het goed om u te realiseren dat wij niet alleen naar de toetsen kijken voor de ontwikkeling van uw kind. 
Ons schooladvies is gebaseerd op het totaalbeeld dat wij hebben van uw kind. Wij kijken ook naar zaken als bijvoorbeeld werkhouding, motivatie en concentratie zoals beschreven in het OPP.


Ondersteuning bij de oriëntatie op het vo
U ontvangt in december een voorlopig schooladvies, zodat u zich tijdig kunnen oriënteren op een passende vo-school. Bij dit voorlopige schooladvies zit een scholenlijst, met alle vo-scholen. De scholenlijst bevat vo-scholen, die passen bij het voorlopig basisschooladvies.
Dit zijn alleen vo- scholen in de BOVO regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg. De scholenlijst is bedoeld om u te helpen bij het oriënteren op vo-scholen waar uw kind naar toe zou kunnen. Tijdens de adviesgesprekken in december zullen we met u spreken over deze lijst en bekijken welke scholen passen bij uw kind en het niveau van uw kind.
Hierna maken de ouders met hun een kind een voorkeurslijst. Het advies is om minimaal 6 scholen in te vullen, om de kans op een plek te vergroten. Deze lijst wordt bij de eerste school van aanmelding ingeleverd.

Onderwijskundigrapport
Alle bovengenoemde zaken worden vastgelegd in een onderwijskundig rapport (OKR). Dit onderwijskundig rapport leggen wij voor aan de scholen van het voortgezet onderwijs. De scholen besluiten op basis van het onderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen.
Om deze reden kunnen alle ouders het onderwijskundig rapport inzien voor wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Als ouders en school het niet eens worden over de inhoud van het onderwijskundig rapport, kunt u altijd uw eigen visie aan het onderwijskundig rapport toevoegen.

Tijdpadschooladvies groep 1 t/m 8:
De ontwikkeling (leeropbrengsten en sociaal-emotioneel) van uw kind worden besproken tijdens ouderavonden naar aanleiding van vragen van uw kant of het rapport.

  • Afname Adit: 23 t/m 27 oktober.
  • Afname Citotoetsen: oktober-november 2023.
  • December 2023: de school organiseert schooladviesgesprekken om met de ouders te spreken over het voorlopige schooladvies. Tijdens deze avonden worden de volgende zaken besproken: schoolhouding, scores LVS en methodetoetsen, uitslag Adit, capaciteiten van de leerling.
  • 8 Januari t/m 3 februari 2024 en 26 februari t/m 16 maart 2024: oriëntatie voortgezet onderwijs - ouders en kinderen bezoeken open dagen van het voortgezet onderwijs op basis van het voorlopig advies.
  • 29 januari t/m 2 februari 2024: u wordt uitgenodigd om een account aan te maken in het aanmeldsysteem Onderwijs Transparant. Hiermee kunt u uw kind aanmelden en ontvangt u berichten over de aanmelding en toelating van uw kind.
  • 5 februari t/m 9 februari 2024: Doorstroomtoets Route 8.
  • Tussen 11 maart t/m 24 maart 2024: u ontvangt het definitief schooladvies van uw kind.
  • 26 maart: mogelijkheid tot ondersteuning op school bij de digitale aanmelding.
  • 25 maart t/m 31 maart 2024: Aanmelding voortgezet onderwijs, eerste aanmeldronde. Het wordt geadviseerd om uw kind bij meerdere scholen aan te melden: bij de eerste school van aanmelding levert u de voorkeurslijst in met namen van scholen welke bij uitloting een volgende keuze worden.
  • 15 mei 2024: Uitslag toelating voortgezet onderwijs.

In dit filmpje wordt de hele procedure kort uitgelegd.


Share by: